Jeep Patriot Forums banner

Potrzebuję wymiaru kolumny McPhersona

3K views 12 replies 6 participants last post by  2011PatriotMatt  
#1 ·
2015 Latitude, 4WD, 2.4L, 6-biegowa skrzynia biegów

Odkąd wymieniłem przednie amortyzatory jesienią 2021 roku, zauważam, że moje łączniki stabilizatora dotykają dolnego wahacza, gdy zawieszenie jest odciążone. Wydaje mi się to nienormalne. Nie mogę być jedyny. Dla tych, którzy mają standardowe amortyzatory, jaki jest pomiar od środka dolnego punktu mocowania do środka punktu mocowania drążka stabilizatora? Skontaktowałem się z KYB i mówią, że 182 mm, bez zgłoszonych problemów. Z drugiej strony Bilstein powiedział 181 mm. Byłbym bardzo wdzięczny za informację zwrotną.

Dziękuję.

Przód lewy Więcej informacji dla KYB SR4508
Przód prawy Więcej informacji dla KYB SR4507
Łącznik stabilizatora Więcej informacji dla MOOG K750385
Przednie lewe ramię wahacza Więcej informacji dla MOOG RK620066
Przednie prawe ramię wahacza Więcej informacji dla MOOG RK620065

Image

#3 ·
Przyjrzałem się bliżej i to faktycznie drążek stabilizatora dotyka wahacza. Opiera się na nim na tyle, że kiedy wymieniałem półoś, musiałem odłączyć łączniki, żeby podnieść sworzeń kulowy w zwrotnicy. Miałem w zasadzie swoje fabryczne amortyzatory. Zmierzyłem około 7,125 cala i KYB miał mniej więcej tyle samo. Zakładając, że to problem i amortyzatory są prawidłowe, problem leży w łączniku czy wahaczu? Nie wyobrażam sobie, żebym był jedynym, który to zauważył. Wielokrotnie sprawdzałem części u wielu dostawców z numerami części Mopar.

#6 ·
Myślę, że byłoby to problemem tylko wtedy, gdybyś planował często skakać po tym, aby umożliwić pełną podróż.

#7 ·
Myślę, że byłby to problem tylko wtedy, gdybyś planował często skakać tym czymś, aby umożliwić pełny zakres ruchu.
Haha, to z pewnością nie byłoby zamierzone. Ale czy to normalne? Szczerze mówiąc, nie pamiętam, żebym musiał odłączać moje połączenia, aby wymienić wahacz po raz pierwszy, kiedy go wymieniałem.

#8 ·
Czy jest tak blisko po obu stronach? Kiedy wymieniałem tuleje i łączniki drążka stabilizatora, zauważyłem, że łącznik końcowy dotykał drugiej strony, którą robiłem. Poszedłem sprawdzić drugą stronę i tak nie było. Okazało się, że drążek stabilizatora nie był wyśrodkowany w lewo i w prawo. Musiałem poluzować tuleje i przesunąć drążek stabilizatora do środka.

#11 ·
2015 Latitude, 4WD, 2.4L, 6-biegowa skrzynia biegów

Odkąd wymieniłem przednie amortyzatory jesienią 2021 roku, zauważyłem, że moje łączniki stabilizatora dotykają dolnego wahacza, gdy zawieszenie jest odciążone. Wydaje mi się to nienormalne. Nie mogę być jedyny. Dla tych, którzy mają standardowe amortyzatory, jaki jest pomiar od środka dolnego punktu mocowania do środka punktu mocowania drążka stabilizatora? Skontaktowałem się z KYB i mówią, że 182 mm, bez zgłoszonych problemów. Z drugiej strony Bilstein powiedział 181 mm. Byłbym wdzięczny za informację zwrotną.

Dziękuję.

Przód lewy Więcej informacji dla KYB SR4508
Przód prawy Więcej informacji dla KYB SR4507
Łącznik stabilizatora Więcej informacji dla MOOG K750385
Przednie lewe ramię wahacza Więcej informacji dla MOOG RK620066
Przednie prawe ramię wahacza Więcej informacji dla MOOG RK620065

View attachment 98122
Czy w końcu to amortyzatory były za długie? Mam ten sam problem. Wymienione osie CV, wymienione amortyzatory, wszystko. Dziękuję.

#12 ·
Czy to w końcu te za długie rozpórki? Mam ten sam problem. Półosie wymienione, rozpórki wymienione, wszystko. Dziękuję.
Szczerze mówiąc, chyba się poddałem lol Chyba zrobiłem to, co powiedział @mr_et2. Będę musiał wkrótce zerknąć. Goniłem trochę inne problemy z tyłu, ale na zewnątrz jest za cholernie gorąco.