Jeep Patriot Forums banner

Wyłączanie prędkościomierza i tempomatu

488 views 6 replies 2 participants last post by  Sandstone  
#1 ·
Speedo Cutting Out video

Cześć wszystkim. Dzieje się tylko przy prędkościach autostradowych. Mój prędkościomierz się wyłącza, słychać sygnał dźwiękowy i miga kilka lampek ostrzegawczych. Jest to sporadyczne. Przejdzie cały dzień bez robienia tego, a potem się to wydarzy. Jeśli mam włączony tempomat, to również się wyłączy. 2008 Patriot 2.4L z manualną skrzynią biegów. Moim pierwszym instynktem jest TIPM, ale teraz myślę, że to może być czujnik prędkości. Myśli mile widziane.

#6 ·
Na filmie kontrolka ABS zaświeciła się w okolicach 2 sekundy, gdy prędkościomierz przestał działać.

W każdym razie, jeśli nie ma historii kodów, która mogłaby cię poprowadzić, to musisz wizualnie sprawdzić czujniki, złącza i okablowanie itp.

#7 ·
Ostatnia sugestia: moduł ABS wykorzystuje masę w komorze silnika (G110) po stronie pasażera, w pobliżu zbiornika płynu do spryskiwaczy, która może korodować wewnątrz i wokół zacisku, powodując wszelkiego rodzaju problemy, w tym zaniki prędkościomierza. Jeśli jest skorodowana, rozwiązaniem jest odcięcie starego oczka, oczyszczenie przewodów do dobrego metalu, a następnie dodanie nowego oczka.